КАК ДА СЕ СПРАВИШ С ДЕПРЕСИЯТА

July 3rd, 2018

Copy of Automotive (3)

Според статистически данни, всеки един от двама души може да преживее депресия в определен момент от живота си. Навярно дори ти самият можеш да откриеш познати нотки в следните описания на страдащи от депресия.

“Невидимо, коварно чудовище, което поглъща живота ти…”

“Безкраен мрак и агония…”

“Нестихваща болка, която не иска да си отиде…”

“Безпомощност, безнадеждност и загуба на смисъл…”

Често страдащият от депресия опитва да се справи сам (поне в началото) и търси отговор на въпроса: “Как мога самостоятелно да се избавя от това състояние?”

Разбира се, би било чудесно ако съществуваше наръчник с готови рецепти и препоръки, чрез които да можем да изличим депресията завинаги. Истината обаче е, че вероятността депресивните симптоми да прераснат в “болестно състояние” е повече от възможна. Очакването, че ще се измъкнеш сам за косата от блатото, като Барон Мюнхаузен е в повечето случаи нереалистично, а в зависимост от дълбочината и степента на депресията намесата на специалист може да се окаже неизбежна.

В същото време не може да се каже, че препоръките на психолозите, как да се избавиш от депресията самостоятелно, нямат никакво значение. Работата със специалист и психотерапията не отричат ползите от самостоятелната работа по пътя към възстановяването.

И ако и ти си от хората, които все още не са изгубили надежда, че могат да си помогнат и си мотивиран да се справиш с това болезнено състояние, като научиш повече за същността му и начините за справяне, продължи да четеш по-нататък.

Какви са най-често срещаните симптоми на депресията?

Депресията е съвкупност от симптоми, които обикновено продължават най-малко две седмици. Те се изразяват в следното:
– Колебания в апетита – прекалено малко ядене, липса на апетит или обратно, прекалено много ядене и преяждане.
– Смущения в съня – трудно заспиване, ранни събуждания, лек и накъсан сън или твърде голямо желание за сън.
–  Раздразнителност
–  Слаба памет и липса на концентрация
–  Загуба на либидо
–  Социална изолация и отдръпване от другите
– Загуба на интерес към неща, които преди време са били интересни. Ангажиране в дейности, които не доставят удоволствие.
–    Пренебрегване на грижите за себе си и средата, в която живеете.
–    Ниска активност, слаба мотивация, летаргия
–    Чувство на безнадеждност за бъдещето и премисляне на безпереспективни неща.
–    Чувство на вина.
–    Силни и устойчиви негативни вярвания за себе си.
–    Липса на емоции и чувство на скованост.
–    Самоубийствени мисли

Депресията може да бъде провокирана от различни фактори – биологични, психични и социални, като раждане, загуба на близък човек, болест, развод, използването на алкохол и медикаменти, генетична предразположеност и др. Ако не се лекуват симптомите могат да продължат между 6 месеца и 1 година. Антидепресантите помагат за облекчаване на  някои депресивни симптоми, макар че не всеки човек диагностициран с депресия се нуждае от вземането им.

Тежката депресия е само един от видовете депресивни разстройства. Други форми на депресия са дистимията (хронична, лека форма на депресия) и биполярно афективно разстройство (редуване на депресивни и манийни епизоди).

От какво се поддържа депресията?

Има няколко основни  фактори, които поддържат депресията и от справянето с тях до голяма степен зависи преборването на депресията. Някои от тези фактори са:

1. Размишленията – Размишленията са съществена част от поддържането на депресията. Негативни мисли, непрекъснато връщане към болезнени случки от миналото, задаване на едни и същи въпроси, които нямат отговор и др. Връщаш се към едни и същи мисли, отново и отново. Фокусираш се основно върху съмненията или върху това колко зле се чувстваш. Размишляването е завладяващо, защото депресията ти казва, че задължително трябва да намериш причина за това, че не се чувстваш добре. Получава се така, че опитваш да решиш проблема като тъпчеш на едно място и търсиш отговор в самия проблем.

Какво да направиш?

Има няколко трика, които могат да ти помогнат да спреш потока от размисли:

Заеми се с нещо – Включи тялото и ума си в нещо встрани от теб. Ако се ангажираш с някакво занимание, размислите трудно ще те погълнат. Можеш да извършваш какви да е дейности като готвене, чистене, рисуване, танци, хоби, разходки, работа и др. Не се насилвай да се чувстваш добре в началото, просто направи нещо.

Остави мислите да преминат –  Приеми негативните си мисли, като ги оставиш да преминат пред теб, като на мислен телевизионен екран. Приеми тяхното съществуване без да се ангажираш с тях, без да се опитваш да разсъждаваш и да отговаряш на възникналите въпроси. Остави ги да се изплъзнат. Пренасочи вниманието си към нещо извън теб, нещо намиращо се в твоята околна среда.

Бъди скептичен – разграничи се от мислите си. Мислите ти в момента не си ти. Те са симптом на депресията ти. Не им вярвай. Не се оставяй да ти влияят. Повтаряй си, че не са истински нито важни за теб.

Излизай повече – размишленията виреят трудно в среда, в която се намираш с други хора. Направи си график и излизай в часове, когато знаеш, че си най-податлив на размишления.

2. Бездействие и отлагане – Чувстваш, че не можеш да се изправиш дори срещу елементарни ежедневни задачи. Избягваш действия, поради страх, че са сложни и няма да се справиш с тях. Липсва ти енергия и удоволствие при участване в дейности, които преди това са ти доставяли удоволствие. При по-тежки случаи може дори да си неспособен да станеш от леглото.

Как да се справиш?

Погрижи се за себе си – Една от запазените марки на депресията е пренебрегването на себе си и жизнената среда, в която живеем. Включи къпането, прането и чистенето като част от твоя списък за дейности през седмицата. Наспи се.

Устойчиво се заеми с ежедневните си задължения – Направи си график от дейности, които да изпълняваш всеки ден. Не претоварвай списъка с дейности иначе ще се почувстваш претрупан със задължения и ще се върнеш към бездействието. Възможно е и да обвиняваш себе си за неспособността да се справиш. Бъди толерантен към себе си. Ако няколко дни си лежал в леглото, излизането от спалнята и сядането на стол е огромен напредък за теб. Започни бавно, стъпка по стъпка. Може лесно да се почувстваш смазан от работа, когато нямаш настроение. А за да се пребориш, разбий главното решение на серии от по-малки и по-лесно управляеми задачи.

3. Негативни мисли и чувство за безнадеждност – те могат да се отнасят за себе си, за света и за другите хора. Мислите, че светът е несигурно и неприятно място за живеене, а ти си напълно безпомощен и неспособен да се справиш, са често срещани при депресията. Вярваш, че никога няма да се почувстваш по-добре и ситуацията никога няма да се промени.

Какво да направиш?

Приеми чувствата за безпомощност и безнадеждност като симптом на депресията, а не като факт. Сподели с близки и приятели как се чувстваш или посети терапевт или група за самопомощ. Запомни, че депресията е временно състояние и има много начини да бъде преборена.

4. Срам, вина и социална отчужденост – чувстваш се засрамен  и виновен за състоянието си и надценяваш дискомфората, който създаваш в околните. Избягваш контакти и срещи с други хора.

Как да постъпиш?

Когато правиш това, което си мислиш, че трябва да правиш, докато си в депресия е голяма вероятността за влошаването на симптомите й. Депресията затъпява способността да придобиеш наслада от дейности, от които преди това си бил удовлетворен. Депресивното състояние, ти диктува точно определен модел на поведение. Не му се поддавай. Направи точно обратното, на това което ти диктува депресията. Например ако дори ставането от леглото ти се вижда като колосално усилие, направи го. Стани, облечи се, свърши нещо. Да правиш нещо е много по-добре, отколкото да не направиш нищо. Не се насилвай да се чувстваш добре в началото. И това ще се случи с малко повече търпение. Срещай се с хора, поддържай контактите си. Те могат да са източник на помощ и подкрепа за теб и за справяне с проблемите ти.

Важно: Ако ти се струва непосилно да се справиш сам, не се колебай да потърсиш помощ от професионалист (Разбери повече как мога да ти бъда полезна Тук >>>) . Съществуват няколко типа психотерапия, които са  доказали своята ефективност при депресия. Такива са когнитивно-поведенческата терапия и междуличностната терапия. Хипнозата също е добър метод съпътстващ терапията (Виж още: Какво е и какво не е хипнозата?) Изследвания сочат, че с тях успешно може да се лекува лека до средна депресия.  За тежката депресия се приема, че най ефективна е комбинацията на медикамент с психотерапия.

~Райна Жечева – психолог, хипнотерапевт

Ако този текст ти харесва, отдели минутка и го сподели  с твоите приятели, за да бъде полезен и на тях. Благодаря ти!

Как още мога да ти бъда полезна? Разбери повече >>>

Ако искате да получавате по и-мейл последните публикации в сайта оставете и-мейл адреса си в празното място и натиснете "абонирай ме"

Категории: СТАТИИ | ключови думи: , , , , , , , , , , ,

Напиши коментар