СЕМЕЙСТВО, ОТ ТЕБ НЯМА ОТЪРВАНЕ…

October 23rd, 2012

Много често първият ни затвор е семейството. Там нямат търпение да ни научат какво да правим и какво да не правим, кое е „добро“ и кое „лошо“, както повеляват дуалистичните разбирания на културата ни. Предават ни скрижалите, без много да се замислят за особеностите на детската психика. Често забравят, че детето прекрасно разбира нещата и че нашите морални и социални ценности не съвпадат непременно с неговите.

И започват да го дезинформират, вместо да го информират. Възлагат му да продължи традициите, обичаите на клана, да увековечи името и схващанията му. Прилъгват го с блясъка на могъществото, на славата на успехите, като го сравняват с околните, започвайки естествено от братята и сестрите му, ако има такива. Подобно възпитание чрез сравнение е най-добрият начин за насаждане на чувство за малоценност и вина, на страх и безсилие; или обратно на воля за могъщество. И горко му на който се опита да отхвърли отредената му роля.

~ Пиер Дако – “Психология и вътрешна свобода”

Ако искате да получавате по и-мейл последните публикации в сайта оставете и-мейл адреса си в празното място и натиснете "абонирай ме"

Категории: МЪДРИ МИСЛИ | ключови думи: , , , , , , , ,

Напиши коментар