ОСВОБОДИ СЕ ОТ СКЛОННОСТТА КЪМ ПЕСИМИСТИЧНИ ОЧАКВАНИЯ

November 13th, 2012

Склонността към песимистични очаквания изглежда непривлекателна отстрани. Настроение от рода на: “А, все едно нищо няма да излезе!” – прилича на садомазохизъм. Песимистът получава извратено удоволствие, опива се от тежката си съдба: “Светът е толкова лош, че повече няма накъде! Така му се пада, пък и на мен заедно с него!”

Със същата фатална обреченост неудачникът констатира незавидното си положение: “Целият живот е пълен мрак, никаква светлинка не се вижда в тунела.” Той с всички сили не желае такава съдба, затова изразходва цялата си енергия за жалвания и стенания. Но какво може да отрази “огледалото”, щом образът е изтъкан от недоволство? Какъвто образът: “Недоволен съм! Не искам!” – такова и отражението: “Да, ти си недоволен и не искаш!” Само фактът – ни повече, ни по-малко. Щом е тъй, поводите за недоволство се увеличават, което от своя страна още повече влошава отношенията на човека със света.

И ето – предишният любимец и галеник на съдбата се превръща в онеправдан мърморко, който вечно се оплаква, че видите ли, светът му е длъжен. Печална картинка. Човекът не разбира, че самичък е развалил всичко.

~ Вадим Зеланд

Ако искате да получавате по и-мейл последните публикации в сайта оставете и-мейл адреса си в празното място и натиснете "абонирай ме"

Категории: МЪДРИ МИСЛИ | ключови думи: , , , , ,

Напиши коментар