КАК ДА ПРЕСТАНЕШ ДА БЪДЕШ РОБ НА ЛОШОТО НАСТРОЕНИЕ И ДА СТАНЕШ НЕГОВ ГОСПОДАР

June 15th, 2014

Райна Жечева - психолог - Варна. Един сайт за психология и личностно развитие RionaMorgan.comКакво помага на човек да се справи с трудните ситуации в живота и да преживява неудачите с минимално количество душевни сътресения? Какво ни заставя да мислим за възникващите на пътя ни прегради като непосилни или лесно преодолими? Кое ни кара да се усмихваме, дори в трудни моменти?

Може би отговорите на всички тези въпроси се крият в позитивната настройка и оптимизма.

Позитивната настройка се изразява в дълбоката вяра в себе си, в увереността, че успехът няма да ни подмине, че каквото и препятствие да се появи на пътя ни, все едно, ние ще го преодолеем.

Оптимизмът носи в себе си маса положителни емоции. Позитивизмът увеличава работоспособността и влияе както на физическото състояние, така и на самочувствието на човек.

Може би вече си задавате въпроса: Може ли оптимизма и позитивната настройка да се поддържат целенасочено?

Има няколко препоръки  чрез които лесно можете да постигнете това:

- Първата препоръка, предполага да развиете умение във всяка една ситуация да извикате в ума си спомени за положителни преживявания в живота си. Търсенето и спомнянето на епизоди от миналото, които предизвикват усмивка на лицето ви, трабва да ви стане навик. Когато настроението ви не е на ниво, когато започне да ви се струва, че целия свят е срещу вас, спомнете си всички приятни моменти, които сте преживели. Това ще ви помогне да се успокоите и да постигнете баланс в емоциите си.

- Търсете доброто и позитивното, дори там, където ви се струва, че не може да съществува. Променете отношението си към неуспеха. Дори в най-сложните и неприятни ситуации, можем да извлечем нещо положително. Например, когато разрешавате труден за вас проблем, вие се учите как реално можете да приложите знанията, които имате, както и да обогатите жизнения си опит. Ако такава ситуация се появи отново в бъдеще, вие ще се справите много по-бързо и ефективно. Когато не губите самообладание в критични ситуации, вие закалявате характера си.

- В моменти на слабост, когато настроението ви е потиснато, общуването с весели, жизнерадостни хора ще ви върне в желаното русло. Имайте предвид, че обратното също е вярно – ако вашето обкръжение в работата, приятелския ви кръг или семейството ви създава напрегнати ситуации, да станете и да си тръгнете зависи от вас. Имайте предвид, че доброто настроение зависи не само от вас, но и от вашето обкръжение.

- Похвалете себе си! Похвалата не трябва да е самоцелна, а обоснована. Тези от вас, които водят дневник, могат да записват в него своите постижения и победи, особено в моменти на съмнение и зараждаща се дълбока в тях неувереност.

- Огромен прилив на енергия и позитивно настроение можете да постигнете чрез спорт или тренировка. Дори само сутрешния комплекс от няколко прости упражнения може да сътвори с вас чудеса.

- Усмихвайте се често. Дори „изкуствената“ усмивка, ще ви накара да повдигнете настроението си. Искрената усмивка от своя страна е способна да предизвика прилив от хормони на щастието, които позволяват да се справим със стреса и песимистичното настроение.

- Съзерцанието на красотата на природата също е мощен метод за повишаване на позитивната настройка. Насладете се на движенията на облаците, шума на дърветата, залеза на слънцето, морския бряг…

Естествено, сигурно вече разбирате, че само и единствено добро настроение и оптимизъм, не са достатъчно условие за решение на всичките ви проблеми. Разбира се от само себе си и, че не е необходимо постоянно да гледаме на света през розови очила.

Въпреки това окръжаващата ни действителност, често се поддава на нашата настройка. Настроението ни винаги влияе по един или друг начин на нас и справянето ни в живота.

~Райна Жечева – психолог, хипнотерапевт

Ако тази статия ти харесва, отдели минутка и я сподели с твоите приятели, за да бъде полезна и на тях.

Ако търсиш конкретно решение, ако искаш да познаваш себе си, ако искаш да следваш сърцето си, ако не знаеш откъде да започнеш, разбери как можеш да постигнеш повече успех и удовлетворение в областите, които те интересуват Тук:

ОПОЗНАЙ СЕБЕ СИ

ПРИКЛЮЧЕНИЕТО ДА ОТКРИЕШ СЕБЕ СИ

Ако искате да получавате по и-мейл последните публикации в сайта оставете и-мейл адреса си в празното място и натиснете "абонирай ме"

Категории: СТАТИИ |

Напиши коментар