ЗАЩО ПОВЕЧЕТО ХОРА СЕ ОБРЪЩАТ КЪМ ПСИХОЛОГ?

July 18th, 2019

Copy of Automotive (2)Замисляли ли сте се, кога и защо човек решава да потърси помощ от психолог?

За ползите от психологичната подкрепа и терапевтична работа може да бъде казано много, но що се отнася до причините, които подтикват повечето хора да се обърнат към специалист за разрешаване на трудности и проблеми, то това зависи най-вече от личността, очакванията и потенциала на самия човек.

В  повечето случаи хората, търсещи услугите на психолог могат да бъдат разделени условно в няколко групи:

  • Хора, които имат желание да променят Себе си – такива хора са готови да инвестират време, енергия и средства, за своето личностно развитие и усъвършенстване. Те нямат нищо против усилената работа върху себе си, готови са да приемат предстоящите нови открития и промени в живота си без страх и колебания. Напълно способни са да поемат отговорност за досегашните си действия и проявят упоритост в  задачата да променят себе си към по-добро.
  • Хора, които имат желание да променят Другите – при тях преобладава вярването, че не те, а в повечето случаи другите  са виновни за неприятностите им. Такива хора идват с основния въпрос: “Как да накарам мъжа си/ сестра си/ майка си/ брат си и т.н. да променят неприемливото си поведение?” За тях откритието, че можем да променяме единствено себе си и отношението си към хора и ситуации и сме напълно неспособни да променим другите по наше усмотрение и желание, се явява основа за по-нататъшната ни работа. Доколко хората от този тип ще успеят да променят ситуациите и отношенията в живота си, които са причина за негативни преживявания и дискомфорт, зависи предимно от тяхната гъвкавост и способността да се научат на първо място да приемат другите такива, каквито са, без осъждане. Да осъзнаят, че единствено от собствената ни личност зависи благополучието или напротив провалите в живота ни.
  • Хора, които имат очакване, че ще получат “готови рецепти” – те търсят съвети, които бързо, безболезнено и без съществени усилия ще променят живота им като с магическа пръчка. Такива хора често идеализират психолога и считат, че той има универсални отговори, касаещи всички житейски трудности, след което грубо събарят пиедестала върху, който са го издигнали, осъждайки некомпетентността му за справяне с такъв вид ситуации. Истината е, че хора, които търсят “готови рецепти”, не са готови или способни да поемат отговорност. Те предпочитат по-лесния /на пръв поглед/ начин, да прехвърлят тази отговорност върху другите и не осъзнават, че можеш да изградиш собствена философия на базата на наличните информация и знания и чрез тях да живееш собствения си живот по автентичен начин.
  • Последната, доста интересна група хора, са тези, които търсят помощта на психолога, за да докажат на  другите и себе си, че няма начин да им бъде помогнато. Като правило, тази категория хора  често се обръщат към психолог чрез посредник – роднина, родител, съпруг, съпруга и т.н.  По изключение може да потърси консултация и сам. Истината е, че човек, който е убеден в неизлечимостта на проблемите си не е достатъчно мотивиран, за да постигне положителни резултати или така жадуваната промяна.

Разбира се деленето в тези 4 групи е условно и има изключения и специфични случаи, които трябва да се погледнат с нужното внимание.

Ако сте от хората, които вече осъзнават, че работата с психолог помага и  имате желание  да получите максимална полза за себе си от този процес,  необходимо е  на първо място това желание да е провокирано от вас самите.

Сигурна съм, че като всеки разумен човек разбирате факта, че психологът не е вълшебник, а човек като вас с определено количество натрупани знания и опит, който може да ви окаже помощ, но не и да разреши проблемите ви вместо вас. Ако имате реалистични цели и очаквания, сте на правилния път.

Психологът може да ви бъде невероятно полезен, ако имате нужното търпение и мотивация, за да извървите пътя към собственото си освобождаване.

Никой няма да ви обещае, че ще е лесно. Възможно е терапевтичната работа да изисква от вас пълно отдаване, разбиране (на себе си), време, енергия, а не рядко и готовност за преодоляване на болка и дискомфорт, които неминуемо съпътстват всяка промяна. Изберете ли, обаче да приемете предизвикателството за собственото си развитие и успех, устоите ли на трудностите съпътстващи всеки терапевтичен процес, плодовете, които ще получите накрая ще са екзотични и сладки.

Пожелавам ви успех по пътя към намирането на себе си.

~ Райна Жечева – психолог, хипнотерапевт

 

Ако търсите конкретно решение, ако искате да познавате себе си, ако не знаете откъде да започнете  може да ви е интересно и това >>>

Някои от въпросите, с които се обръщате към мен >>> Разберете повече Тук >>>

 

Ако искате да получавате по и-мейл последните публикации в сайта оставете и-мейл адреса си в празното място и натиснете "абонирай ме"

Категории: СТАТИИ | ключови думи: , , , , , , , , , ,

Напиши коментар