ЕТО ЗАЩО ГРОЗНИТЕ ПАТЕТА СА ЩАСТЛИВИ…

September 1st, 2015

Райна Жечева - психолог - гр.Варна. Един сайт за психология и личностно развитие RionaMorgan.comКогато бях на тринайсет или четиринайсет, в един слънчев ден от моето порастване,  баща ми,  от когото отчаяно търсех одобрение, погледна в мен със светнал поглед и  каза:

„Колко интересно, наистина грозните патенца, ставали красиви лебеди!…“

Спомням си как се почувствах тогава  – едновременно горда, че съм успяла да се „издигна в очите на татко“ , в същото време болезнено стресната от откровението на бащата, който издигах на пиедестал, че до този момент ме е виждал като „грозно пате“. Не трябваше ли, детето да е най-милото, най-красивото за родителя?! Или това се отнася само за някои майки, които считат, че „тяхното гардже е най-хубаво“?…

Истината е, че баща ми винаги е бил критичен. Така и не успях да му се разсърдя за високите летви, които поставяше пред мен, макар че критицизмът му, на по-късен етап в живота ми, ме превърна в „преследвач“ на идеали, на трудно достижими  върхове и цели. Последното – често съпътствано с умора и болка от неосъществени очаквания.

Ала всяка монета си има две страни и това, което не ни убива ни прави по-силни. Ще кажеш – твърде много клишета?!… Може би затова са клишета, защото са вeрни.

Приказката за грозното патенце… – провокира ме, за пореден път. Може би малкото пате, ще бъде винаги част от живота ми, с пълнотата , която носи в образа си. Образ, с който е лесно да се идентифицираш. Всеки път, с нещо ново…

Днес мисля за самотата, за порастването, за щастието. В тази връзка, някак естествено и от само себе си в мен изникват думите на Марлене Дитрих,че:

„Докато е било самотно грозното патенце е имало време да се замисли над смисъла на живота, приятелството и да помогне на другите. Това е пътя в превръщането му в лебед. Ето защо грозните патета са щастливи. „

Чувствам това щастие понякога. Това е трудно и едва доловимо щастие.

И възникват въпроси:

Болезнена самота или желана самота?

Или просто необходима самота, свързана с неизбежно порастване?…

~ Райна Жечева – психолог, хипнотерапевт

Ако тази статия ви е харесала, моля отделете минутка и я споделете с вашите приятели, за да бъде полезна и на тях.

Ако имате въпроси, ако искате да поговорим и/или да уговорим индивидуална или онлайн консултация, не се колебайте! Свържете се с мен, чрез формата за контакт!

Благодаря Ви!

Ако искате да получавате по и-мейл последните публикации в сайта оставете и-мейл адреса си в празното място и натиснете "абонирай ме"

Категории: ИНСАЙТ, СТАТИИ | ключови думи: , , , , , , ,

Напиши коментар