СТРАХЪТ ОТ НЕИЗВЕСТНОТО – ПОКРИВАЛО НА НЕСИГУРНОСТТА

November 19th, 2015

girl-1793733_960_720Страхуваш ли се от несигурността?

Неизвестното плаши ли те?

Съществуват различни форми на страх. Страх от смъртта, от живота, страх от самота, отхвърляне, загуба, болка… Понякога страховете ни са неясни и неразбираеми, а за да вникнем дълбоко в тяхната първопричина е нужно,  първо  да имаме желание да ги разберем.

За осъзнаването на страховете помага, да си задаваш въпроси. Запиташ ли се: „От какво в действителност се страхувам?“ и „Какво наистина лежи в основата на този страх?“, отговорите сами се появяват. Вътре в теб… Защото всички отговори са там, в дълбините на твоята същност.

Една от формите, които приема страхът, е страх от неизвестното. Той е опит на ума да превъзмогне своята несигурност. Практически този страх се материализира в търсене на стабилност отвън, на лек, който да облекчи дискомфорта, който неизвестността провокира.

Когато умът открие нещо или някой, за което или когото вярва, че ще облекчи и излекува чувството му за несигурност, той се привързва към това нещо или някой, с вярата, че е открил своето лекарство. Дисфункционалните и зависими отношения са едно от проявленията на твърде силната привързаност към хора, които обичаме /или си мислим, че обичаме/. Тази нездрава привързаност често провокира болка.

 „Ако се привържем към нещо или някого, това външно „покривало на несигурността“ в крайна сметка ще ни предаде. Животът подобно на река, постоянно се движи и променя. Привързаността е подобна на застоялите, пълни с водорасли езера покрай реката.

Настояваме нещата да си останат, такива, каквито са, за да не загубим обекта на своята привързаност. Поради това ние се съпротивляваме на потока на живота. Съпротивлението поражда болка. Болката от застоя е непоносима, тъй като тя отрича живота“

~ Сал Ракели – „Живот на предела“

Да търсиш сигурност извън Аз-а, означава доброволно да отдадеш силата си на другите. Никой и нищо, нито човек, нито никакво количество пари, власт и слава, не могат да те спасят от несигурността.

Колкото по-отделени и самотни се чувстваме, толкова повече се стремим към единение и свързване с друго човешко същество и това ни се струва напълно нормално. Истината е, че привързването, провокирано от дефицити, не може по никакъв начин да премахне съществуващото в Аз-а разделение. В действителност, сигурността идва отвътре.

Време е да променим съзнателно програмите, които ни внушават, че сигурността и щастието могат да дойдат отвън.

Как да променим това програмиране?

Чрез осъзнаване!

Да си целенасочено центриран и съзнателен, да се научиш да наблюдаваш от позицията на безпристрастен наблюдател, какво се случва в живота ти във всеки един момент, тук и сега, е първата крачка към това осъзнаване.

Наблюдавай какво се случва в теб на телесно, ментално, емоционално ниво.

Как се чувстваш?

Какви са мислите, които ти минават?

Какви са емоциите, които дадена ситуация и/или човек, провокират в теб?

Как реагира тялото ти?

Забелязвай и обръщай внимание на хората и обстоятелствата около теб.

Как резонират в дълбочината на същността ти думи, случки, провокации?

Как реагираш в дадена ситуация?

Необходимо е да престанем да действаме първосигнално и автоматично, въз основа на обременяващи реакции залегнали в паметта ни. Нужно е да се освободим от илюзорните страхове, излизащи отвъд функцията да ни защитават. Страхът от несигурността е само един от тях.

Искаш ли да се освободиш от ограниченията си и да приемеш промяната, която ще направи живота ти пълноценен? Тогава заобичай несигурността и провокациите на неизвестното.

Или предпочиташ да се придържаш към зоната си на комфорт, воден от страховете си?… Изборът е твой!

~Райна Жечева – психолог, хипнотерапевт

Ако тази статия ти харесва, отдели минутка и я сподели с твоите приятели, за да бъде полезна и на тях.

Ако търсиш конкретно решение, ако искаш да познаваш себе си, ако искаш да следваш сърцето си, ако не знаеш откъде да започнеш, разбери как можеш да постигнеш повече успех и удовлетворение в областите, които те интересуват Тук:

ОПОЗНАЙ СЕБЕ СИ

ПРИКЛЮЧЕНИЕТО ДА ОТКРИЕШ СЕБЕ СИ

Ако искате да получавате по и-мейл последните публикации в сайта оставете и-мейл адреса си в празното място и натиснете "абонирай ме"

Категории: СТАТИИ | ключови думи: , ,

Напиши коментар