КРЪГ ОТ ЕМОЦИИ – ОТКРИЙ ЛЕЧЕБНОТО ДЕЙСТВИЕ НА МАНДАЛИТЕ

December 21st, 2016

Copy of Copy of Automotive (19)

Чувал ли си думата “мандала”? Знаеш ли какво означава? А известно ли ти е, че мандалите могат да окажат лечебно действие върху духа и тялото?

На санскрит „мандала“ означава „кръг“ в най-простия смисъл на думата. В сферата на религиозните практики и в психологията, терминът обозначава кръгови образи, които могат да бъдат нарисувани, очертани, апликирани или танцувани.

Като психологически явления мандалите се появяват спонтанно в сънища по време на състояние на конфликт или в случаи на шизофрения. По правило мандалите се появяват при условия на психологическо разстройство, дезориентация или дисоцииране.

По думите на Юнг (1972, с.3):

строгият модел, наложен от кръгов образ, компенсира разстройството и объркването на психиката – по-точно, това се случва чрез конструирането около една централна точка, с която всичко останало се свързва, или чрез концентрично подреждане на разстроеното разнообразие от противоречиви и несъвместими елементи.

Това със сигурност е опит за самолечение. Всяка мандала използва почти неограничено разнообразие от мотиви и символични знаци, от които ясно проличават или стремежът на мандалите да изобразят тоталността на личността, която ги е създала, с нейните вътрешни и външни преживявания от света, или се превръщат в основна отправна точка.

Мандалите често представляват смел опит да се съчетаят несъвместими противоположности и да се намери сборна точка между привидно крайни разделения.

Рисуването на мандали е доказало ефективността си за прозрения и дълбинни, автентични преживявания. И ако и ти искаш да използваш магическата сила на мандалата ти предлагам едно лесно упражнение с терапевтичен ефект, което може да ти помогне да се заредиш с творческа сила, да откриеш вдъхновение, да отключиш скрити познания или просто да се почувстваш релаксиран, пречистен и зареден:

Какви материали ще са ти необходими? – Хартия за рисуване, цветни моливи, пастели

Как протича процеса на създаване на твоята мандала? – Очертай кръг. Започни да изпълваш кръга с цветове, започвайки от центъра и придвижвайки се към периферията на кръга.

Цели се центриране, фокусиране и изразяване на чувствата посредством мотиви, цветове и образи.

Опитай да нарисуваш своя емоция като използваш цвят и мотиви във вътрешността на кръга. Създай обкръжение около кръга. Пример за обкръжение може да е рисунка около мандалата, подобна на парк, която представлява мир и хармония или буря, която символизира гняв.

Цветовете, които влагаш в своя “кръг от емоции”, избери според вътрешното си усещане… Все пак всеки цвят има своя символика, например:

  • Червено – сила, енергия, удоволствие, страст
  • Розово – нежна любов, невинност, интуиция, женственост
  • Оранжево – трансформация, самосъзнание, креативност
  • Жълто – смях, щастие, мъдрост, воля
  • Зелено – лечение на физическото тяло, повишаване на психичната сила, любов и грижа за природата и животните
  • Синьо – емоционално лечение, медитация, постигане на вътрешен мир
  • Лилаво – душевност, екстрасензорика, променено състояние на съзнанието
  • Бяло – чистота, празнота /тишината, от която се поражда всичко/, духовна концентрация
  • Черно – магия, мистерия, индивидуалност, способност да се погледне на живота и проблемите в дълбочина

Докато правиш упражнението ще разбереш, че процесът на рисуване и боравене с цветове и форма има релаксиращо и успокояващо действие. За още по-добър резултат ти предлагам да изключиш ума и да оставиш на интуитивния процес да те води.

Отпусни се, докато в същото време останеш фокусиран върху емоциите и чувствата си. Колкото по-дълбоко успееш да влезеш в тези емоции, колкото по-свободно и безпристрастно опиташ да ги пренесеш в цвета и формата на мандалата, толкова по-релаксиран и по-лек ще се почувстваш.

При всеки човек този процес протича различно, но ако позволиш на вътрешния глас да те води, ще се учудиш как това простичко упражнение ще ти даде повече осъзнатост и едно ново преживяване на интуитивно ниво.

~ Райна Жечева – психолог, хипнотерапевт

Ако този текст ти харесва, отдели минутка и го сподели  с твоите приятели, за да бъде полезен и на тях. Благодаря ти!

Как още мога да ти бъда полезна? Разбери повече >>>

 

 

 

 

 

Ако искате да получавате по и-мейл последните публикации в сайта оставете и-мейл адреса си в празното място и натиснете "абонирай ме"

Категории: АРТ ТЕРАПИЯ, СТАТИИ | ключови думи: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Напиши коментар