ЗАЩО МОЖЕТЕ ДА МИ СЕ ДОВЕРИТЕ?

za_men

Един мъдър човек е казал, че: ” там където клиентът има рани, психологът има белези.”

Ако внимателно изучите биографията на известни психолози Фройд, Адлер, Маслоу, Юнг и много други, можете да забележите следната тенденция – всички тези личности са имали травматични преживявания.

В юнгианството дори съществува тъй нареченият архитип на “ранения лечител”.

Така се случи и при мен…

Решението да бъда практикуващ психолог дойде много след първото ми докосване до необятния свят на психологията. В юношеските си години бях изключително вглъбена в себе си, в размишления, в книги, в едно почти компулсивно четене и поглъщане на знания… Непрекъснато си задавах въпроси относно човешката природа и поведение, относно отношенията, живота и смъртта, относно смисъла да сме тук.

И до днес ме води едно дълбоко, вътрешно любопитство относно същността на всичко което се случва вътре и извън нас.

Иска ми се да кажа, че на база на всички знания и усъвършенстване на вътрешни ресурси, пътят ми е бил безпроблемен и гладък. Че съм знаела какви са мисията и призванието ми от съвсем рано, че съм следвала целенасочено целта си, но истината е друга. Животът ми поемаше в неочаквани посоки твърде често, сварваше ме неподготвена и объркана, движеше се по трудни и трънливи пътища и понякога ме запращаше на дъното на дълбоки кризи, белязани с липса на увереност и тежки емоционални състояния, в които се страхувах че губя себе си.

След като вече бях завършила висшето си образование, в специалност много различна от психология (тъй като тогава избрах да повярвам на авторитетите в живота си, които казваха, че така ще имам повече възможности за реализация), 9 години по-късно,  най-накрая взех твърдото решение да последвам това, което вярвах, че е моето истинско предначертание.

Съвсем скоро бях станала майка за втори път и докато прекарвах по 8 часа на ден в офиса на не толкова перспективната си работа, а вечер някак все пак отделях време за учене, след като семейната глъчка в дома ми утихнеше, между работата и семейните отговорности, успях да завърша и получих дипломата си за психолог. Веднага започнах следдипломна квалификация, чрез която имах възможност да  получа необходимия старт, за да започна да консултирам.

На фона на тези успехи, обаче преминавах през един от най-трудните етапи в живота си, в семеен план. След две години борба с алкохолната зависимост на партньора ми и напук на всички усилия, 12 годишен брак приключи катастрофално. Така научих и едни от най-трудните си уроци – за болката и уязвимостта, за безсилието… За пускането на контрола и за оттеглянето, дори когато много ти се иска да помогнеш… За това, че не може да се помогне на някого, който не може сам да си помогне. Нито можеш да спасяваш човек ако започнеш да потъваш заедно с него. Седем години след развода, алкохолът отне и живота на бащата на децата ми.

Спирам с тази тъжна история до тук, защото тук и сега, съм избрала да вярвам, че всички трудности по пътя  само са ме подготяли за човека, който съм в момента. Вярвам, че има полза от всяка трудна ситуация и без болка няма порастване.

Сега животът ми е различен. Радвам се на порасналите си деца, на подкрепата на любими хора и на собственото си осъзнаване, получено благодарение на миналия опит. Благодарна съм и за привилегията и възможността, да помагам и на други хора, да се справят с болката си.

Разбира се, не мисля, че някой би могъл да стигне до нивото на осъзнаване, което желае без усилена работа върху себе си, защото ако наистина искаш да промениш живота си отвън, трябва първо да погледнеш вътре в себе си и да случиш вътрешната си трансформация. И това се случва по различен начин при всеки. В различно време, с различно темпо, с различни инструменти, методи и средства.

Моите най-добри инструменти са психологията и хипнотерапията. Вярвам, че добре боравя с тях, защото вече имам доказателства в собствения си живот, както и обратната връзка, която ми дават всички онези от вас, които се осмелиха да поемат пътя на личната си трансформация и ми се довериха.

Психо и хипнотерапията ми дадоха възможност да създам моето ново аз, една по-добра моя версия, която продължава да се развива и да гледа тук и сега, и напред, оставяйки белезите в миналото, защото всички ние имаме своята история, но ние не сме тази история. И можем да избираме кои и какви да бъдем, както и с кого и какъв да бъде животът ни, въпреки трудностите.

Споделям ви частица от своята история, не защото съм от хората които носят болката си като медали (да, има и такива хора ), а защото е често разпространено вярването и очакванията, че психологът е безгрешен, че никога не е имал и понастоящем няма никакви трудности, понеже е експерт в своята област и Супергерой в живота на другите и своя собствен живот.

Разбира се, че все още правя грешки. Разбира се, че все още имам своите добри и трудни моменти. Разбира се, че развитието ми продължава и ми се иска все повече хора, които имат нереалистични представи и очаквания да ги преразгледат и осъзнаят, че психологът никога не е бил и няма да бъде магьосник (макар, че понякога прилича на такъв). И заедно с професионалния си опит и квалификация, именно защото е разбрал  и излекувал собствените си рани, защото познава добре себе си и знае как да лекува болките си, именно заради всичко това, може да помага и на други хора.

Всъщност, сигурно вече сте забелязали, че повечето хора, които се обръщат към психолог, обикновено имат или са имали някакви рани. Рядко се срещат случаи при които доволен и щастлив човек се впуска в задълбочен анализ на себе си. Обикновено именно когато човек срещне трудности и проблеми, започва търсенето на причините и съответно решенията.

А вие ще се осмелите ли? Готови ли сте да се погрижете за вътрешния си свят и да излекувате раните си?

ТУК СЪМ, ЗА ДА СЕ ПОГРИЖА ЗА ВАШАТА БОЛКА!

ЩЕ ВИ ПОМОГНА ДА СИ ПОМОГНЕТЕ!

 

Как? Разберете повече Тук >>>

Индивидуални консултации с Психолог

Онлайн консултации с Психолог

Хипноза и Хипнотерапия

 

ключови думи: , , , , , , , , , , , , ,