СИЛАТА НА ТВОРЧЕСКИЯ ПРОЦЕС КАТО НАЧИН ЗА КОНТРОЛ НА СТРЕСА

October 1st, 2011

Случвало ли ви се е стресът, на който сте подложени в ежедневието да започне да спъва нормалния ви начин на живот?

Чувствате се преуморени, нямате време за почивка, за сметка на нарастващите задължения, струва ви се, че всеки момент ще паднете от изтощение…

А почивате ли си правилно?

Предлагам ви един невероятно добър метод за справяне със стреса и напрежението, който ще ви помогне да се почувствате отпочинали, релаксирани и изпълнени с енергия.

Рисуването, използването на бои и правенето на скулптури помага на хората да релаксират; прави ги по-фокусирани и присъстващи.

Творческият процес може да бъде катарзисен; използва се енергия по конструктивен начин и се освобождава напрежение. Творящият не мисли единствено за грижите и проблемите си; съсредоточава се върху поставената пред него задача.

Изкуството е начин човек да се разтуши и да се освободи от стресиращите го елементи на ежедневието.

Различните творчески преживявания могат да се съсредоточат върху контролиране на стреса; целта е да се намалят тревожността и напрежението. Създаденият творчески продукт, както и прозренията от груповите споделяния, могат да помогнат в откриването на нови методи за справяне с безпокойството, депресията и страха.

Рисуване на успокояваща картина

Материали: Хартия за рисуване, пастели, цветни моливи, флумастери.

Припомнете си момент, в който сте се чувствали релаксирани и спокойни. Къде се намирате? С кого? Как се чувствате?

Пресътворете чувството върху хартията. Използвайте успокояващи цветове и форми.

Съсредоточете се върху спокойствието, пресътворено в творбата.

Целта е да се намали стреса, да се изследват методите за постигане на състояние на покой и да се изследват уменията за справяне.

Колаж от цветни хартии

Материали: Хартия за рисуване, хартия за апликиране и различни хартии за украса (гланцова, карирана, за оригами…), лепило, ножици.

Изрежете форми от различни цветни хартии, които да свързвате с усещане за спокойствие. Залепете формите върху хартията за рисуване по Ваш избор.

Фокусирайте се върху направения колаж и спокойствието, представено в творбата. Съсредоточете се върху методите за постигане на състояние на покой.

Нарисувайте напрежението си

Материали: Хартия за рисуване, моливи, флумастери и т.н.

Затворете очи и дишайте дълбоко. Вслушайте се за няколко минути в тялото си – чуйте как бие сърцето Ви, как къркори стомахът Ви, звуците от дишането Ви и т.н. Съсредоточете се върху усещанията си – удобно ли се чувствате, изпитвате ли болка или напрежение в тялото? Нарисувайте болката и напрежението, които усещате.

Цели се себеосъзнаване и изследване на механизмите за справяне.

Източник: Сюзън И. Бакълтър – Практическа Арт Терапия

Ако искате да получавате по и-мейл последните публикации в сайта оставете и-мейл адреса си в празното място и натиснете "абонирай ме"

Категории: АРТ ТЕРАПИЯ, СТАТИИ | ключови думи: , ,

Напиши коментар