КОИ СА СКРИТИТЕ НУЖДИ, КОИТО ХРАНАТА ЗАДОВОЛЯВА?

January 10th, 2012

Седемдесет и пет процента от хората, които правят усилия да отслабнат, не успяват да го постигнат трайно. Да си строен и слаб в днешните времена се превръща в обсебваща мисъл, която с цената на жестоки диети и свръхусилия започва да става норма.

Илюзия е да се мисли, че можем да решим проблемите с наднорменото тегло единствено с помощта на диети, тъй като тук се намесват и много други фактори, не само физически и афективни, но и емоционални. Тези фактори са индивидуални за всеки.

Някои хора възприемат тялото си като дебело и тежко, като враг, с който непрекъснато се налага да се борят. Живеят с омраза към тялото си, срамуват се от него, самоподценяват се и стават жертва на непрекъснато неудовлетворение.Други го използват като защита от другите и околния свят.
Често пъти фокусирането върху теглото, се оказва предупредителен сигнал и своеобразен езиков изказ. Изискването за отслабване в повечето случаи е свързано не само с желанието за сваляне на килограми, но обикновено крие  и потребност от справяне с друг вид оплаквания.

В по-голяма част от случаите стресът е виновникът за повечето килограми и безконтролното поглъщане на храна. Под влияние на силни емоции, някои хора се хранят без мярка. Храната се изживява като награда за стресова ситуация.

Обикновено се оказва, че сме объркали нуждите си. Изправени пред умората или пред гнева, в които не се вслушваме, се подсилваме с шоколад, за да ги подтиснем. Понякога не усещаме, че тялото ни е вече заситено, под натиска на силни емоции, които не успяваме да контролираме.

Всяка незадоволена нужда съответства на подтисната емоция. Необходимо е да се дистанцираме и да анализираме естеството на глада. Полезно е да си отговорим на въпросите: „Какво в тази  ситуация ни дава храната? Коя наша нужда задоволява?“ Страхуваме ли се да не ни напуснат? Имаме ли нужда от сигурност и безопасност, от признание, обич или нещо друго?  Нуждите, които ни притискат и не успяваме да изразим и удовлетворим се превръщат във всевъзможни хранителни волности. Неудържимото желание за ядене по всяко време и безразборно, обикновено е израз на някакво незадоволено желание. Преяждането с цел засилване на вътрешната сигурност е временно и илюзорно. Повечето хора с наднормено тегло ядат без да осъзнават истинските си нужди. При тях всичко е свързано: глад, удоволствие, емоции.

Необходимо е да се открият действителните нужди. Това може да стане като си задаваме въпросите:
Защо ям?
Чувствам ли наистина глад в момента?
Ако не е глад, какво наистина чувствам?
В състояние ли съм да формулирам истинската си емоция (гняв, тъга, отегчение, страх и т.н.)
Коя е нуждата, която съответства на тази емоция?
Физиологична ли е нуждата и ли е от друго естество (любов, сигурност, признание…)
Идентифицирайте нуждата си и помислете как можете да я задоволите по друг начин, а не с ядене. Честността към себе си е жизнено важна.

За да свалите някой килограм и да се задържите във форма е необходимо да се работи в няколко посоки. Лишенията и драстичното намаляване на храната в никакъв случай не трябва да е в приоритетите ви в момента. Напротив, необходимо е първата крачка да е в посока сдобряване със собственото ни тяло. Това не означава да се оттеглим, а да го слушаме, да го обичаме и да се грижим за него.
Вслушайте се в тялото си, интересувайте се от нуждите му, научете се да го уважавате, да слушате посланията, които ви изпраща. Редовно се грижете за него. Масажирайте го, спортувайте, движете се. Движението е царския път за откриване на доброто самочувствие и приятните усещания. Физическите упражнения не само горят калории, те оказват въздействие върху обмяната на веществата. Повишават серотонина, в резултат на което енергията се повишава, а настроението се подобрява.

Поддържайте позитивна мислена представа за тялото си. Визуализирайте. Виждайте желаната визия в мислите си. Целите, които си поставяте в резултат на умствената представа за тялото си и желаните килограми, ще се запечатат в мозъка ви и ще действате съобразно желанието за отслабване.
Предлагам ви две прости упражнения за красиво тяло:

1. За стягане на коремните мускули

Правете упражнението в изправено, седнало или легнало положение. Поемете въздух през носа, издавайки корема напред и издишайте през устата, прибирайки корема. Издишвайки, изпразнете напълно белите дробове, като същевременно стягате коремната си мускулатура, сякаш искате да залепите пъпа си за гръбначния стълб. Задръжте за пет секунди, но не повече, с изпразнени дробове, като не дишате и продължавате да стягате коремните мускули, след което отпуснете.

2. Визуализирайте красиво тяло

Всяка вечер в продължение на 21 дни, преди да заспите си представяйте как изглеждате с идеалното си тегло. Във въображението си виждайте избраните от вас дрехи, които ви стоят отлично, чувствате се красиви в тях и сте доволни от резултата. Ако ви е трудно да се визуализирате в идеалния си вид, вземете снимка от списание на някого, на когото желаете да приличате. Гледайте снимката често.

21 дни са период необходим на несъзнаваното да регистрира посланията, които му изпращате и да си изработи условен рефлекс.
Бъдете мотивирани, мислете позитивно и вярвайте в постигането на желания резултат. Освободете се от илюзиите, че наднорменото тегло се преборва единствено с помощта на жестоки диети. Отговорът никога не е еднозначен, нито общовалиден. Бъдете съзнателни за своите емоции и незадоволени нужди. Слушайте себе си, тялото си и вътрешния си глас. Бъдете сигурни в успеха си.

~ Използвана литература: “Да помирим душата и тялото” – Мишел Фройд

Ако искате да получавате по и-мейл последните публикации в сайта оставете и-мейл адреса си в празното място и натиснете "абонирай ме"

Категории: СТАТИИ | ключови думи: , , , , ,

Напиши коментар