ЗАЩО ПОВЕЧЕТО ХОРА СЕ ОБРЪЩАТ КЪМ ПСИХОЛОГ?

June 22nd, 2018

Copy of Automotive (2)Болшинството от хора се обръщат към психолог по различни причини.

В  повечето от случаите хората търсещи психологична помощ и подкрепа могат да бъдат разделени условно в няколко групи:

  • Хора, които имат желание да променят Себе си – такива хора са готови да заделят определено количество средства, време и енергия, за своето личностно развитие и усъвършенстване. Те нямат нищо против усилената работа върху себе си, готови са да приемат предстоящите нови открития и промяна в живота им без страх и колебания. Напълно способни са да поемат отговорност за досегашните си действия върху живота си и да полагат усилия и проявят упоритост в нелеката задача да променят себе си и живота си към по-добро.
  • Хора, които имат желание да променят Другите – при тях преобладава вярването, че не те, а в повечето случаи другите  са виновни за неприятностите им. Такива хора идват с основния въпрос: Как да накарам мъжа си/ сестра си/ майка си/ брат си и т.н. да променят неприемливото си поведение? За тях откритието, че можем да променяме единствено себе си и отношението си към хора и ситуации и сме напълно неспособни да променим другите по наше усмотрение и желание, се явява основа за по-нататъшната ни работа. Доколко хората от този тип ще успеят да променят ситуациите и отношенията в живота си, които са причина за негативни преживявания и дискомфорт, зависи предимно от тяхната гъвкавост и способността да се научат на първо място да приемат другите такива, каквито са, без осъждане. Да осъзнаят, че единствено те са тези, от които зависи благополучието или напротив провалите в живота им.
  • Хора, които имат очакване, че ще получат готови рецепти – те търсят съвети, които бързо, безболезнено и без съществени усилия ще променят живота им като с магическа пръчка. Такива хора често идеализират психолога и считат, че той има универсални отговори, касаещи всички житейски трудности, след което грубо събарят пиедестала върху, който са го издигнали, осъждайки некомпетентността му за справяне с такъв вид ситуации.
  • Последната, доста интересна група хора, са тези, които търсят помощта на специалист – психолог, за да докажат на  другите и себе си, че няма начин да им бъде помогнато. Като правило, тази категория хора  често се обръщат към психолог чрез посредник – роднина, родител, съпруг, съпруга и т.н.  По изключение може да потърси консултация и сам. Истината е, че човек, който е убеден в неизлечимостта на проблемите си не е достатъчно мотивиран, за да постигне положителни резултати или така жадуваната промяна.

Разбира се деленето в тези 4 групи е условно и има изключения и специфични случаи, които трябва да се погледнат с нужното внимание.

Ако вече си решил, че работата с психолог ще ти помогне и  имаш желание  да получиш максимална полза за себе си от този процес, е необходимо желанието ти на първо място да е продиктувано от теб самия.

Добре е ако разбираш и приемаш факта, че психологът не е вълшебник, а човек като теб с определено количество натрупани знания и опит, който може да те упъти и насочи, но не и да разреши проблемите ти вместо теб. В този смисъл е много важно да си поставиш реалистични цели и очаквания.

Психологът може да ти бъде невероятно полезен, ако имаш нужното търпение и мотивация, за да извървиш пътя към собственото си освобождаване.

Илюзиите няма да ти помогнат. Това включва разбирането, че ако избереш  да се впуснеш в терапевтична работа това ще изисква от теб пълно отдаване, разбиране (на себе си), време, енергия, а не рядко и готовност за преодоляване на болка и дискомфорт, които неминуемо съпътстват всяка промяна.

Никой няма да ти обещае, че ще е лесно, но избереш ли да приемеш предизвикателството за собственото си развитие и успех, устоиш ли на трудностите съпътстващи всеки терапевтичен процес, плодовете, които ще береш накрая ще са екзотични и сладки.

Пожелавам ти успех в трудния път към намирането на себе си.

Как мога да ти бъда полезна? Разбери повече Тук >>>

~ Райна Жечева – психолог, хипнотерапевт

 

Ако този текст ти харесва, отдели минутка и го сподели  с твоите приятели, за да бъде полезен и на тях. Благодаря ти!

 

Ако искате да получавате по и-мейл последните публикации в сайта оставете и-мейл адреса си в празното място и натиснете "абонирай ме"

Категории: СТАТИИ | ключови думи: , , , , , , , , , ,

Напиши коментар