ТЕРАПИЯ НА ГНЕВА

April 17th, 2012

В изблик на гняв не бива да се говори, нито да се действа.
~  Питагор

 

Гневът е често срещана емоция. В основата си той е първична, естествена емоционална реакция, която се оказва съществена за оцеляването.

В християнската религия се счита за един от седемте смъртни гряха, обратен на смирението.

Гневът се провокира основно, когато някой нарушава границите ни, личните ни права или засяга самочувствието и самоувереността ни. Изпитваме гняв и когато човек или ситуация се изправят на пътя ни и осуетяват постигането на целите ни.

По същество може да се каже, че съществуват два вида гняв – полезен и вреден. Подбудите за полезния и вредния гняв са едни и същи, но поведенческите реакции са различни.

Полезният гняв не се изживява със загуба на самоконтрол. Той включва отстояване на себе си, отстояване на ситуацията с намерение да се разреши даден проблем, конструктивен спор, уважение на правото на останалите да не са съгласни с нас и др. Здравословният гняв е свързан с отстояването ни като личности, с поставянето и осъществяването на целите ни, със следването на нашия собствен път, такъв какъвто желаем да бъде.

Вредният гняв обикновено нанася удари върху личния и професионалния ни живот, кара ни да чувстваме физически и емоционален дискомфорт, безсилие и неспособност да се справим с проблемите си. Понякога хората изпадат във вреден гняв, защото имат слабо усещане за тях самите. Ако някой се отнася зле с тях, обижда, критикува или открито проявява отрицателно отношение, може да провокира дефицити по отношение на личностната значимост. В стремежа да защитим достойнството си, можем да атакуваме виновника.

Изразяването на чувствата може да се окаже добро средство за противодействие на вредния гняв. Потискането от друга страна може да доведе до избухване на по-късен етап.

Да изразим и изкажем на глас своите чувства, означава да отстояваме себе си. Отстояването се различава от агресията по това, че не включва насилие, емоционално изнудване или незачитане на правата на другите. Използването на отстояване е по-ефективен начин за постигане на онова, което желаем.

~Райна Жечева – психолог, хипнотерапевт

 

Ако искате да получавате по и-мейл последните публикации в сайта оставете и-мейл адреса си в празното място и натиснете "абонирай ме"

Категории: СТАТИИ | ключови думи: , , ,

Напиши коментар